Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό! ΌΧΙ στην πώληση της Ε.Υ.Α.Θ.

Θεσσαλονίκη 23/04/2009

Αρ. Πρωτ.: 742

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό! ΌΧΙ στην πώληση της Ε.Υ.Α.Θ.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών εκφράζει την αντίθεσή του, στην πώληση της Ε.Υ.Α.Θ., σε ιδιωτική εταιρία, όπως ανακοινώθηκε, πριν από μέρες. Επισημαίνουμε:

 • Η πρόσβαση, στο πόσιμο νερό, και στις συνθήκες υγιεινής, αποτελεί θεσμοθετημένο και αναγνωρισμένο, από τον Ο.Η.Ε., δικαίωμα των καταναλωτών.
 • Το νερό και η αποχέτευση είναι δημόσια αγαθά, που δεν είναι δυνατό να παραδίδονται, σε ιδιωτικά συμφέροντα, αμφίβολων προθέσεων.
 • Η προστασία του νερού αποτελεί βασικό στοιχείο της προστασίας του περιβάλλοντος. Ήδη, η λειψυδρία απειλεί πολλές χώρες του πλανήτη και η Ελλάδα είναι μια χώρα, όπου το νερό αποτελεί είδος, προς εξαφάνιση.
 • Η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των αποχετευτικών συστημάτων παίζουν, σημαντικό ρόλο, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αποτροπή της μόλυνσης του πλανήτη (υπόγεια ύδατα, ποτάμια, θάλασσες κ.λπ.).
 • Το νερό, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποτελεί καθολική υπηρεσία. Οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες να διασφαλίζουν την πρόσβαση όλων των πολιτών, στο νερό, με συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας και σε προσιτές τιμές.

Σήμερα, τρεις πολυεθνικές εταιρίες, η γαλλική Suez, η γαλλική Vivendi και η γερμανική RWE είναι οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρίες, που ελέγχουν τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Public Citizen, Οργάνωσης Καταναλωτών στις Η.Π.Α., η εμπειρία της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, δε θα λέγαμε ότι είναι ενθαρρυντική.

Η Public Citizen, αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν το δικαίωμα, στο νερό, ως ανθρώπινο δικαίωμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει το καθαρό νερό, ως τον πιο σημαντικό παράγοντα, για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με την Public Citizen, στην Αγγλία και στη Γαλλία, όπου ιδιωτικοποιήθηκαν οι υπηρεσίες ύδρευσης, παρουσιάστηκαν αυξήσεις τιμών, υποβάθμιση ποιότητας, απώλεια ελέγχου των αποθεμάτων νερού, αύξηση της διαφθοράς.

Στην Αγγλία, η Πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ, στη λογική του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, το 1989, ιδιωτικοποίησε 10 δημόσιες εταιρίες ύδρευσης – αποχέτευσης, στην Αγγλία και στην Ουαλία, μέσω πώλησης των περιουσιακών τους στοιχείων, σε ιδιώτες. Την ίδια στιγμή, όμως, δημιουργήθηκε η ρυθμιστική αρχή OFWAT (Office of Water Services), η οποία ακολούθησε τα πρότυπα αντίστοιχων αρχών, για τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια και η οποία ορίστηκε, ως εποπτικός φορέας, για την ύδρευση και την αποχέτευση. Παράλληλα, η DWI (Drinking Water Inspectorate), Υπηρεσία Εποπτείας Πόσιμου Νερού, ελέγχει την ποιότητα του νερού και η Αρχή Προστασίας Περιβάλλοντος (Environment Agency) ελέγχει τη μόλυνση, στα ποτάμια και στο περιβάλλον. Παρά την ύπαρξη τριών ελεγκτών, υπήρξαν προβλήματα και μάλιστα η αποτελεσματικότητα της ιδιωτικοποίησης θεωρείται αμφισβητήσιμη. Σύμφωνα, με στοιχεία της Public Citizen, τα οποία υποστηρίζει, σε μελέτη του 2001 και ο Διεθνής Ερευνητικός Οργανισμός, για τις Δημόσιες Υπηρεσίες:

 • Τα πρώτα 4 χρόνια, μετά την ιδιωτικοποίηση, οι τιμές αυξήθηκαν, κατά 50%.
 • Τα πρώτα 8 χρόνια, μετά την ιδιωτικοποίηση, τα κέρδη των εταιριών υπερδιπλασιάστηκαν (+147%).
 • Ο αριθμός των διακοπών των συνδέσεων των νοικοκυριών τριπλασιάστηκε, τα 5 πρώτα χρόνια, μετά την ιδιωτικοποίηση, φτάνοντας τις 18.636, το 1994.
 • Οι ιδιώτες, τότε, πρότειναν τους μετρητές, με προπληρωμή, στους καταναλωτές, που αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
 • Η δημόσια κατακραυγή ανάγκασε το κοινοβούλιο να νομοθετήσει απαγόρευση της διακοπής νερού, λόγω μη πληρωμής των λογαριασμών.
 • Μελέτη του 1994 δείχνει αύξηση κρουσμάτων δυσεντερίας, σε μεγάλες αστικές περιοχές.
 • Οι επενδύσεις μειώθηκαν.
 • Τέθηκε σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, γιατί οι ιδιώτες πάροχοι «έκοβαν» το νερό, στους καταναλωτές, που αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
 • Η κυβέρνηση Θάτσερ διέγραψε χρέη περίπου 5 δισεκατομμυρίων λιρών των εταιριών ύδρευσης, πριν την ιδιωτικοποίηση.
 • Η κυβέρνηση Θάτσερ έδωσε προίκα ύψους, περίπου, 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στις ιδιωτικές εταιρίες, που ανέλαβαν τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.
 • Απολύθηκε το 25% του εργατικού δυναμικού των εταιριών, που ιδιωτικοποιήθηκαν. Περίπου, 100.000 εργαζόμενοι, κυρίως έμπειροι εργαζόμενοι, έχασαν την εργασία τους.
 • Αποτέλεσμα των απολύσεων ήταν οι καθυστερήσεις, στην παροχή υπηρεσιών και τα εργατικά ατυχήματα.
 • Η μεγαλύτερη εταιρία ύδρευσης και αποχέτευσης, στην Αγγλία η Thames Water, από το 1999, έχει καταδικαστεί πάνω από 24 φορές, για παραβάσεις, που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία. Της έχει επιβληθεί πρόστιμο περίπου 700.000 δολάρια, γιατί «έριξε» ακατέργαστα λήμματα, σε κανάλια νερού, δρόμους, αυλές, ακόμα και σπίτια πολιτών.

Και όλα αυτά, ενώ η ρυθμιστική αρχή OFWAT έθεσε και συνεχίζει να θέτει όρια, στις τιμές, έθεσε υποχρεωτικά πρότυπα ποιότητας πόσιμου νερού και προστασίας του περιβάλλοντος.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, βέβαια, φέρνει κάποιες αντιρρήσεις:

 • Αυξήθηκαν οι επενδύσεις, στα πρώτα 6 χρόνια, μετά την ιδιωτικοποίηση.
 • Βελτιώθηκε η ποιότητα του πόσιμου νερού.
 • Βελτιώθηκε η ποιότητα των υδάτων των ποταμών.

Παραδέχεται, όμως, ότι:

 • Αυξήθηκαν οι τιμές.
 • Αυξήθηκαν τα κέρδη της βιομηχανίας.

Τι συνέβη, σε άλλες χώρες, σύμφωνα, με την Public Citizen:

 • Στη Γαλλία, οι αυξήσεις, στις τιμές, ανήλθαν, στο 150%.
 • Αρκετοί δημόσιοι λειτουργικοί καταδικάστηκαν, για δωροδοκίες.
 • Το κυνήγι του κέρδους οδήγησε, σε υποβάθμιση της ποιότητας.
 • Οι καταναλωτές, στο Μπουένος Άιρες, μετά την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης, βρέθηκαν, χωρίς νερό, γιατί δεν κατάφεραν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, παρά τους ισχυρισμούς του παγκόσμιου κολοσσού Suez, ότι οι τιμές μειώθηκαν.
 • Το 2005, καταναλωτές, στο Μπουένος Άιρες και στη Βολιβία, διαδήλωσαν, ζητώντας να φύγει η εταιρία Suez, από τις χώρες τους.
 • Στις Φιλιππίνες, η αποτυχία της εταιρίας Manilad Water (θυγατρική της Suez) να συνδέσει τους οικιακούς καταναλωτές, με το δίκτυο διανομής είχε, ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει χολέρα και δυσεντερία, με 6 νεκρούς και 725 βαριά ασθενείς, στην περιοχή Τόντο της Μανίλα.
 • Καταναλωτές, στις Η.Π.Α. και στον Καναδά παραπονούνται, για την προβληματική λειτουργία της εταιρίας United Water, επίσης, θυγατρικής της Suez.
 • Η Παγκόσμια Τράπεζα φαίνεται να έχει «περίεργες» σχέσεις, με την πολυεθνική εταιρία Suez, καθώς η βασική ομιλία, στην 3η ετήσια συνέλευση του προσωπικού της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2002, έγινε, από το υψηλό στέλεχος της Suez.

Όλα τα παραπάνω είναι δημοσιευμένα, στην ιστοσελίδα της οργάνωσης Public Citizen (www.citizen.org).

Και εδώ στην Ελλάδα, πουλάμε την Ε.Υ.Α.Θ., χωρίς να λαμβάνουμε κανένα μέτρο.

Οι καταναλωτές ρωτούμε αυτούς, που αποφάσισαν την πώληση της Ε.Υ.Α.Θ.:

 • Έλαβαν υπόψη τους όλα τα παραπάνω προβλήματα, αν ισχύουν ή όχι, όπως καταγράφονται, από την Public Citizen;
 • Γνώριζαν ότι, παγκοσμίως, 5 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως παιδιά, πεθαίνουν, κάθε χρόνο, εξ αιτίας της έλλειψης καθαρού νερού και συνθηκών υγιεινής;
 • Ποια μέτρα έλαβαν, για να διασφαλίσουν τη σωστή διαχείριση του νερού;
 • Ποια μέτρα έλαβαν, για να διασφαλίσουν, το θεσμοθετημένο δικαίωμά μας, την πρόσβαση, δηλαδή των καταναλωτών, στο καθαρό νερό και στις συνθήκες υγιεινής;
 • Ποια μέτρα έλαβαν, για τη διαμόρφωση των τιμών;
 • Ποια μέτρα έλαβαν, για τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών;

Η ανακοίνωση της πώλησης της Ε.Υ.Α.Θ. δεν καλύπτει κανένα ερώτημά μας. Δείχνει μόνον ότι ξεπουλάμε ένα υπέρτατο δημόσιο αγαθό, γιατί μας χρειάζονται χρήματα.

Οι καταναλωτές απαιτούμε:

 • Διασφάλιση της υγείας μας.
 • Διασφάλιση των οικονομικών μας συμφερόντων

ΟΧΙ στην πώληση της Ε.Υ.Α.Θ., σε ιδιώτες!

ΟΧΙ στη μετατροπή ενός κρατικού μονοπωλίου, σε ιδιωτικό!

ΟΧΙ στη μετατροπή των καταναλωτών, σε θύματα ιδιωτών,

που δρουν ανεξέλεγκτα!

Σημ.: Το ΚΕ.Π.ΚΑ. και η Ο.Ε.Κ.Ε. συνεχίζουν, δυναμικά, το μποϋκοτάζ, σε όλα τα προϊόντα της εταιρίας ΦΑΓΕ, γιατί η εταιρία, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, αρνήθηκε να αιτιολογήσει τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων της.

LinkWithinRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αλφαβητικά

΄Γλώσσα. © 24GR 2013 2015 21 Δεκεμβρίου 2012 24grammata.com Αββάς Αββάς Δωρόθεος Αγαθά Αγάπη Αγγελίες Άγγιγμα Αγία Φιλοθέη αγιασμός Άγιο Πνέυμα Άγιον Όρος Άγιον Όρος η ζωή των μοναχών Αγιον Ορος YouTube Αγιορείτης Άγιος Άγιος Αυγουστίνος Άγιος Θεός Άγιος Νικόλαος Αγκαλιά Αγλέορας Αγορά Αγορά Εργασίας Αγόρια Αγχόνη Άγχος Αγώνας Αδυναμία Αθάνατος Άθεος Αθήνα Αισιοδοξία Αιώνιο Ακαδημαϊκός Ακροατήριο Αλβέρτος Αϊνστάιν Αλέκος Σπανίδης Αλεξάνδρα Πασχαλίδου Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Αλήθεια Άλκης Κανίδης Αλλαγή Άλμπερτ Αϊνστάιν Αλόγων Αλχημιστής Αμαρτία Αμερικανός Αμιούν Ανάγνωση Αναδημοσιεύσεις Ανακοινώσεις Ανάκτορο Ανάλυση Ανάμνηση Ανάπτυξη άνδρας Ανεκδοτα Ανέκδοτα Ανέκδοτο Ανελκυστήρες Ανεργία Ανεργία STOP Άνεργοι Άνθος Άνθος του γιαλού Άνθρωπος Ανταπόκριση αντινομίες... άντρες Ανώνυμος Αξία Αξία Πορεία Αξιοπρέπεια Απαντήσεις Από τις εφημερίδες Αποσπάσματα για τους Έλληνες Απόσταγμα Αποτέλεσμα Αποτυχία Απόφαση Αποχή Άραβες Αργά Αργύρης Αρετή αριθμοι Αριστερά Αριστοτέλης Αριστοτέλους Πολιτικά Αρκάς Άρματα Αροστοτέλης Αρρώστια Αρχαία Αρχαία Αίγυπτο Αρχαϊκή Αρχαιότητα Αρχή Αρχηγός Αρχιμ. Γερβάσιος Ραφτόπουλος Αρχισυντάκτη Αυστρία Αυτοκτονία ΑΦΙΕΡΩΜΑ Αφιερωμένο Άχρονον Αψιδωτή Αίθουσα Βασική Αρχή Βασίλη Βασίλη Τσιβιλίκα Βασίλης Παπακωνσταντίνου Βασιλική Βασιλική Χασιώτη Βάσο Βατικανό Βεργκλ Βηθλεέμ βήμα Βήμα Ζωής Βιβλίο Βίκτωρ Ουγκώ Βίκυ Μοσχολιου-You Tube Βίλυ Βλακεία Βόμβα Βούδας Βουλευτές Βουλή Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας Βραζιλία Βράχος Βρέφος Βρυξέλλες Βυζαντινή Γ. Παξιμάδης Γαλεριανό Γάλλο Γάτα γείτονας Γέλιο Γενέθλια Γενικώς Γέννα Γέννηση Γερμανική Κυβέρνηση Γερμανικό Γερμανό ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΙΣΙΟΥ Γέροντας Γέροντας Παΐσιος Γέροντας Πορφύριος Γερόντισσα Γαβριηλία Γεύματα Delivery Γεωργία Νταγάκη Γεώργιος Ν. Πετρακης Γη Γιαγιά Γιάννα Γιάννη Γιάννης Μιχαηλίδης ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ Γιατί Γιοβάννα Κοντονικολάου Γιορτάσι Γιουνανισταν Γιώργος Αβραμίδης Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου Γκαίτε Γκίντερ Γκρας Γκωτιέ Γλέντι γλώσσα Γλώσσα Βρετανικό Γνώμη Γνώση Γονείς Γουίτμαν Γουλοτ Γουίτμαν Γουόλτ γράμμα Γράμματα γυναίκα γυναίκες Δαδιά Δάκρυ Δανεισμός Δανία ΔΕΗ Δελτίο Τύπου Δεξιά Δημήτρης Παπαϊωάννου ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ Δημοσιογράφος Διαδίκτυο Διαπλοκή Διασκεδαση Διασκέδαση Διασυνδέσεις Διαφθορά Διαχείριση Διεθνείς Σχέσεις Διεθνές Δικαστήριο Δίκαιο Δικαιοσύνη Δικαίωμα Διπλή Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δοκίμαστε Δοκιμή δοκιμιογράφο Δόλωμα Δόξα ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ Δοξολογία Δράση Δρόμοι Δρόμος Δροσοσταλίδες Δύναμη Δώρα - Αθήνα Δώρα Σκαρτσή δώρο Δώρο. Εαυτός Έβρο έγγραφα φωτιά Εγκυμοσύνη Εγνατία Έθιμα ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Εθνική Ελλάδος Εθνικό Συμβούλιο Έθνος Εικαστική Ένωση Ειλικρίνεια Είπαν Ειρήνη Έκθεση Ζωγραφικής Εκλογες ΕΚΜΕΚ εκπαίδευση Εκπαίδευση. Εκφράσεις Ελάττωμα Ελένη Ανθοπούλου Ελένη Ανθοπούλου Κουτσίδου Έλεος Ελεύθερη Ελευθερία Ελεύθερος Ελλαδα Ελλάδα Έλληνα παραγωγό Ελληνας Έλληνας Έλληνας ποιητής Έλληνας πολιτικός Ελληνες Έλληνες ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ελληνικά Ελληνικη Ελληνική Ελληνική Γλώσσα Ελληνικη Ιδεα Ελληνική Σκέψη Ελληνική ψυχή Ελληνικής Επανάστασης Ελληνικό Ελληνικό ποτό Ελληνικό τρόφιμο Ελληνιστική Ελληνορθόδοξοι Ελπία Ελπίδα Έμπνευση ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ενέργεια Ενημέρωση Ενοχλητικά Έντομα Εξήγηση Εξουσία Εορτή επαγγελματα Επαγγελματίας ΕΠΕΙΓΟΝ Επι κινητου Επιθυμία Επικούρειοι Επιλογή Επιστήμη Επιτυχία Έργα Εργαζόμενοι Εργαλείο Εργασία ΕΡΓΟ Έρρικα Πρεζεράκου. Ερωτήσεις Ερωτόκριτος Εστιάτορας Εσύ Έτος Ευδαιμονία Ευδοκία Ευημερία Ευκαιρία Ευλογημένα Ευλογία Ευρώπη Ευτυχία Ευχαριστώ Ευχές Ευχή Εφαρμογές Εφευρεση Εφημερίδα Εφιάλτης Έχουν γάψει... ζήλεια ΖΟΡΜΠΑΣ Ζωγράφος Λουκία ΖΩΗ ζωή ζωή των μοναχών Ζωής Ζωντανό Πλανήτη Η αρχαία Αθήνα Ηγετη Ηγέτης ηγέτης Άνθρωπος Ήθη Ήθος Ηλίας Καστανάς Ήρωας Θαλής ο Μιλήσιος Θάρρος Θαύμα Θεατρο Θέατρο Ανετον Θέλημα Θέληση Θέμα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Θεομάχος Θεόν Θεός Θεοτόκε Θερμά Θέσεις Θεσσαλονίκη Θετικά Θεωρία της Σχετικότητας Θοδωρής Καραγεωργίου Θράσος Θυσία Ιάκωβο τον νέον Ιαπωνία Ιδανικό Ιδέα Ιησούς Ιησούς Χριστός Ιορδάνη ΙόΦ ΙόΦ .17 Ιππόδρομος ΙΣΑΑΚ ΝΕΥΤΩΝΑ Ισαάκ ο Σύρος Ισίδωρος Πόσδαγλης Ισοκράτης. Ιστορία ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ Ισχυρός Ιωάννα Ιωάννη Ιωάννης Ιωάννης Γ. Μιχαηλίδης Ιωάννης ό Φίλος Καβγάς Κάδο καθάρισμα Καθαρός Καθήκον Καθημερινή Καινούργιο κατάστημα Καιρό Καιρός Κακός Καλά Καλά Χριστούγεννα Καλά Χριστούγεννα και Ευλογία. Καλή ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ Καλή Καρδιά Καλημέρα Καληνύχτα Καλό Καλό Μήνα Καλός Καμάρα Καπετάνιος Καράβι Καρδιά Καρδιά. καρκίνο Καρπός καταναλωτων κατάσταση ευρώ Κατάστημα για άνδρες Κατερίνα Κατοχικό Δάνειο Κατσαρίδες Κένεθ Μπέιλι Κέρδος Κερί Κέρκυρα Κερκυραϊκής Πινακοθήκης Κεφάλαιο Κινούμενα σκίτσα Κλασική Κλέφτης Κοινωνία Κοινωνικά κομβέω Κόμματα κομπασμός Κορίτσια Κορνήλιο Καστοριάδη Κόσμος Κουβέντα Κουζίνα Κουνούπια Κράτηση Κραυγαετός Κρεατομηχανή Κρίνος Κρίση Κριτική Κρομμύδας Κρώφορντ Τζοαν Κύνδινος Κυνικοί κύριος Κωνσταντίνος Πυλάβιος Κωνσταντίνος Σμιξιώτης Λάθη Λάθος Λαμπτήρες ενέργειας Λαός Λειψοί Λέξη Λεοπάρντι Τζ Λεφτά Λιάνα Κανέλλη Λίβανο Λιχτενστάιν Λόγιοι Λογισμοί Λόγος Λούκα Κατσέλη Λουλούδια Λύσεις Μαθήμα Μάθημα Μαλδίβες Μαμά μαμά Αγγελική Μάνα Μανώλης Γλέζος Μανώλης Δουκίδης Μανώλης Μητσιάς Μαραθωνίος της Βοστώνης Μαρινέλα μαρμάγκα Μασκότ Μαυρόγυπα Μαχητές με ενα κλικ... με ήθος και αξίες. Ελλάδα Μέγα Αλέξανδρο Μέγας Βασίλειος Μέγας Φώτιος Μέθοδος Μέλισσα Μέλλον Μελπομένη Παπαδημητρίου Μέρα Μεράκι Μεσαίωνα Μετάνοια Μέτρο μετρώ Μητέρα Μητέρα Τερέζα Μισθός Μιχαλούς Μνημόσυνο Μον. Ζωσιμά Μονακό Μοναξιά Μόνο για κυρίες Μόντης Κ. μουσικη Μουσική μουσικολόγο Μουσικός Μοχάμεντ Άλι Μπέμπελη Μπρελόκ Μυαλό Μύγες Μυκήνες Μυστήριο ΜichailidisGeo Ναουρού Νέα Έκδοση Νέα Υόρκη Νείλος Νεολαία Νεοπλατωνικοί Νέος Νησιά Μάρσαλ Νήσος Νι Νικόλαος Νικόλαος Νημάς Νικολέτα Νίκος Νίκος Γεωργαντζάς Νίκος Ζωιόπουλος ΝΚatharos Νόαμ Τσόμσκι Νόμισμα Νοοτροπία Νοσοκόμα Νούλα Ξανθή Ζερβού Ξανθής Ζερβού Ξεγνοιασιά ξεσκόνισμα Ξημέρωμα Ο Λόγος Οδυσσέα Ελύτη Οδυσσέας Ελύτης Οι φίλες της Αφροδίτης Οι φίλοι του Ιωάννη Οικογένεια Οικονομία οικονομική κρίση Οκτάγωνο Ολοταχώς Ολόψυχα Όμορφη Ομορφος Ομόψυχα Όνειρα Όνειρο Όνειρο. Όραμα Όνομα Όπλο Ὀρέστης Πυλαρινός Ορθός Όσ. Άνθιμος Οσίων Νέων Ασκητών Ουίνστον Τσώρτσιλ Ουράνια Ουρανός Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η Πάθος Παιδεία Παιδιά Παΐσιον τον νέον Παΐσιος Αγιορείτης Παναγία Παναγιώτης Μπουγιούρης Πανεπιστημίο Κρήτης Παντελής παντοτινά παντοτινά. Υγεία Παπανδρεου Πάπια Παρακλητική Προσευχή. Παραμύθι Παράπονο παρέα Παρελθόν Παρκινγκ Πάροικοι Παρόν ΠΑΣΟΚ Πάσχα Πάσχου Μανδραβέλη Πατέρας Πατρίδα Πατρίτσια Αδαμοπούλου Πατριώτης Πατριωτική Οικονομική Πολιτική Πέπλο Περιηγήσεις Περιοδικό Πηνελόπη Αναστασοπούλου Πίστη Πιστωτική κάρτα Πλάτων Πληροφορία Πληρωμή Πλούσια Πλούσιος Πλούταρχος Πλούτος πλύστρα Πνευματικό ποιηση Ποίηση ποιητή Ποιητής ποιήτρια Πόλεμο Πόλεμος Πολίτες Πολιτική Πολιτισμός Πολλά Ποντιακή Γενοκτονία Ποντιακό τραγούδι Πόντιο Πορεία Πορφύριο τον νέον Πρατήρια βενζίνης Πρόβλημα Προβλήματα Πρόγονος Πρόδρομε Προσευχή Πρόσω Πρόσωπα Πρωταθλητές πρωταθλήτρια Πρωτοχρονια Πτωχεία Πυλώνες Πυξίδα ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ Ρένα Βλαχοπούλου Ροτόντα Σάκης Ραπτόπουλος Σαν Μαρίνο Σελήνη Σεπτέμβριος Σερνερ Βάλτερ Σεϋχέλλες Σημαία Σημαντικοί Έλληνες Σίγμα Σίγουρα Σίμων Αρβανίτης Σκέπη Σκεπτικιστές Σκέψη Σκοτάδι Σκύλο Σούπερ μάρκετ κ.λ.π Σοφά λόγια Σοφία Σπήλαιο Σπίτι Σπόρος Σταμάτης Σπανουδάκης Στάση Στέλιος Κυριακίδης Στελλα Παπαδημητριου Στέργιος Γιάννος Στέργιος Πυρίντσος Στον Κόσμο Στοχαστής Στωϊκοί συγγενής Συγγραφέα Συγγραφέας Σύζυγος Σύμβολο συμβουλες Συμεών Συμφέρον Συνδετήρες Συνδικαλιστές Συνείδηση Συνεντεύξεις... Συνεργασία Συνταγή Σύντοφος Σύντροφος ΣΥΡΤΑΚΙ σφουγγάρισμα Σχέδιο Σχέσεις Σωκράτης Σωτήρα Σωφρόνιος Σαχάρωφ Τάιγκερ Φ Τάκη Χρυσικάκο Ταξιδεύστε το Ταξίδι Ταπείνωση Τάσου Αγγελίδη Γκέντζου Τέχνη Τζόνι Κέλι Τι είναι αυτό; τιμη του SAR Τιμημένη Τίμιος ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ''Ν'' ΚΑΙ Η ΚΑΤΆΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Το Τέλος Το Χαμόγελο του Παιδιού Τόπος Τουβαλού Τουχόλσκι Κουρτ Τόφαλος Τραγούδι Τρελοκαμπέρω Τρόπος Τύχη είναι Υγεια Υγεία υγιεινά Υδριαδα Υπόληψη υπολογίζω Υπομονή Υποστήριξη Υποτέλεια Υπουργείο Οικονομικών Υποχρέωση Φάρμακο Φάτνη Φερόες Φήμες Φθινόπωρο Φθόνος Φιλέλληνας Φιλενάδες φίλες Φιλία Φίλοι φίλος Φόρος Φουκαράς Φράσεις Φρειδερίκος Νίτσε Φρόνιμος Φτωχός Φύση Φυσικη Ζωη Φως Φώς φώτα Φώτη Φώτιση φωτισμός Φωτισμός. Φωτογραφία Φωτούλα Χαλίλ Γκιμπράν Χαμογελάστε Χαμόγελο Χαμόγελο; χαρά Χαρά Θεού Χαρά. Χάρης Μιχαηλίδης Χαρίκλεια Μινώτου Χάρισμα Χάρος ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ Χειρουργική Χρέος Χρήμα Χρήματα Χρήσιμο Χρήστος Λιόνης Χριστέ Χριστιανοί Χριστός Χριστούγεννα Χριστουγεννιάτικα Δώρα Χρόνια Χρόνια Πολλά Χρόνο Χρόνος χρόνος ζωής Χρυσός Χυλόπιτα Χώρα χώρο Χώρος Ψέμα Ψέματα Ψεύτης Ψήφος Ψυχή Ψυχολόγος Ψώνια Ώρα ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ A. Bonett Aρχάριος Adolph Ηitler Albert Zursen Aliki Tsikirtzi amisFreunde Anne-Marie Delrieu Antirio aposerres.gr Argiroudi Villy ariscretegreece Armand Amar autotriti.gr AvloFaye Bιολογική ασπιρίνη Banco Sabadell beautiful. bluetooth Bridge Bungalow White By Margios by SkoulosStel Cafe Leone Cambridge carepluscare.com Céline Dion Charlie Williams Chinese chinese girl CINE VIDEO CNN compaso computer configuration from friends messages DimiMantes dinfo.gr display productions Dramamini Editorial Edward Gibbon efylakas.com ellines.com emotion en.wikipedia.org enoriaAZ eucostmail.com Euro situation Facebook Feel for yourself Follow instructions Franklin D Roosevelt friends Fun YouTube Future Gallenica Geographic George Gouvalias George Gravaris go on Goethe Gorsky Gracias Grecia Greece Greece Island of Crete green-e.gr GuiGui Zheng Harry Belafonte heart iefimerida.gr Info-at Internet iomich-aberta.blogspot.com Irena Sendler Jean Richepin Johann Wolfgang von John Lennon Karafoulidis Thodoros l'Òpera y la Coral Belles Arts La légende des sciences Lächeln Life Like link on web lists.wwf.gr love Made In mail PanTsi mailed by FayAvl mailed by ArslAchi mailed by DPapak mailed by FayAvl mailed by FotisP mailed by GeoMic mailed by GioTsa mailed by GriChr mailed by IppGat mailed by KatPel mailed by KostKot mailed by KyrIoa mailed by LazMic mailed by MosKan mailed by NiKath mailed by NiSto mailed by OurIos mailed by PanTsir mailed by PavGab mailed by PerBou mailed by ThePro mailed by VarsVas mailed by VasRig mailed by VitsVas mailled by ApoGeo mailled by avlofaye mailled e-grivas mailled ShiafGeo Mamacita On Fire Mario de Andrade Marios Ani Fran Mary Shelley Matilde Pérez Maurice Schumann message of photographs message on video metafysiko.gr Michael Untergüggenberger mind mkanakaris monadiko.net Moutsatsou music on miavradia.com Mykines NASA National National Geographic Neil Armstrong New York Times news.gr.msn.com news.in.gr news.kathimerini.gr Niki Lyberis noiazomai.net Oδυσσέας Ελύτης Ode to Lost Joy OikonomouGeo olympia.gr opportunitie ORIGINAL Oscar Wilde our artists our videos OurailidisIos Parler à mon père people Peter Drucker Photos pictures Pigizois.net planetdan.net Plant portal.kathimerini.gr Protagon Newsletter PTsir qprosopa.com Quiz Reichstag REPLAYCE replayce.gr Rio Rio Antirio Bridge in Greece Rita Hayworth Robert Kennedy ROGER CROOCK s.skoulos saferinternet.gr Saint Kitts n' Nevis Samuel Beckett Sanctuary Asia Sculpture See for yourself Shopping Silvio Gesell Sissy Prodromidou Smile Souriez Steve Jobs STUDIO SKLAVIS Sueddeutsche Zeitung syngrafo.blogspot.com Tραπεζικές συναλλαγές μέσω Ίντερνετ thermopilai.org Thessaloniki Travel TsantGi TsirogianisP U.K Video από το YouTube video music videoman.gr videos Vintage bar vivartia.com Vivek Chauhan W. Thompson we paint Wi-Fi Wonderful Photo's - Smokie Wörgl world World Base Race 2012 wow.gr wowgroup WWF Ελλάς WWF Greece www.agiazoni.gr www.enet.gr www.kerdos.gr www.nektarios.gr Xαλίλ Γκιμπράν XMylon YouTube YouTube μουσική

Ενημέρωση και Προβολή

Ενημέρωση και Προβολή
Ενημέρωση και Προβολή στο Διαδίκτυο