Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2008

Η Ακτινοβολία των Κινητών

Πόση ακτινοβολία εκπέμπει το κινητό μου;

Τι πρέπει να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου;

Η εισβολή των κινητών τηλεφώνων στην καθημερινότητά μας έχει δημιουργήσει μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα. Καθώς οι πανεπιστημιακές έρευνες ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει το τοπίο, τα εκατομμύρια των κατόχων κινητών τηλεφώνων αναζητούν τρόπους να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από την ακτινοβολία. «Διαβατήριο» στην αναζήτησή τους αποτελεί ο Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης Ακτινοβολίας (SΑR), η μονάδα μέτρησης δηλαδή που αποκαλύπτει το ποσοστό της ακτινοβολίας η οποία φτάνει στον οργανισμό μας.
Όλες οι κατασκευάστριες εταιρείες είναι υποχρεωμένες όχι μόνο να συμμορφώνονται με τα όρια που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να δημοσιοποιούν τα στοιχεία αυτά. Έτσι, οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να συγκρίνουν και να κρίνουν ανάλογα.
Για τον σκοπό αυτό «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύουν έναν πλήρη πίνακα με την ακτινοβολία όλων των συσκευών που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην αγορά. Εκτός όμως από τις ονομαστικές μετρήσεις, η σωστή χρήση των κινητών, με τις απαραίτητες προφυλάξεις, είναι εξίσου σημαντική για τη «θωράκιση» του κατόχου τους.
Μια σειρά από πρακτικές, καθημερινές συμβουλές είναι αρκετές για να κάνουν τη διαφορά, εξασφαλίζοντας την όσο δυνατόν μικρότερη έκθεση στην ακτινοβολία .

1 ΕΠΙΛΕΞΤΕ τη συσκευή του κινητού τηλεφώνου σας και με βάση τον ρυθμό απορρόφησης ακτινοβολίας SΑR (βλέπε σχετικό πίνακα). Όσο χαμηλότερος είναι ο δείκτης αυτός τόσο λιγότερη ακτινοβολία απορροφά ο οργανισμός από το πεδίο του κινητού τηλεφώνου.

2 ΜΗΝ ΚΡΑΤΑΤΕ το κινητό τηλέφωνο σε επαφή με το σώμα σας, ακόμα και όταν αυτό βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.
Αποφύγετε να το έχετε στις τσέπες σας για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφήστε το σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από το κρεβάτι σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

3 ΓΙΑ ΟΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ διάστημα είστε αναγκασμένοι να κρατήσετε πάνω σας τη συσκευή, φροντίστε ώστε η πλευρά του πληκτρολογίου να είναι στραμμένη προς το σώμα σας ενώ αυτή της κεραίας προς τα έξω. Η μέγιστη ισχύς του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου προέρχεται από την κεραία και όσο πιο μακριά βρίσκεται αυτή από το σώμα σας τόσο λιγότερη είναι η ακτινοβολία που εισπράττετε.

4 ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ να περιορίσετε όσο το δυνατόν τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, πραγματοποιώντας συνομιλίες λίγων λεπτών. Οι επιπτώσεις από την ακτινοβολία συνδέονται άμεσα με τη διάρκεια της έκθεσης σε αυτήν, οπότε όσο λιγότερο χρησιμοποιείτε τη συσκευή τόσο λιγότερο κινδυνεύετε. Για συνομιλίες μεγαλύτερης διάρκειας, προτιμήστε το σταθερό, ενσύρματο τηλέφωνο, αποφεύγοντας το ασύρματο, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία αντίστοιχη με αυτή των κινητών.

5 ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της κλήσης, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή και από τα δύο αυτιά, ώστε να «μοιράσετε» την ακτινοβολία. Επιπλέον, πριν τοποθετήσετε τη συσκευή στο αυτί σας, περιμένετε να ακούσετε την απάντηση του συνομιλητή σας.

6 ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ να επικοινωνείτε με SΜS (γραπτά μηνύματα) παρά με τηλεφωνικές κλήσεις. Με τον τρόπο αυτό περιορίζετε χρονικά τη χρήση της συσκευής αλλά και την κρατάτε πιο μακριά από το σώμα σας.

7 ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ τη χρήση της συσκευής όταν η ισχύς του σήματος είναι ασθενής ή όταν μετακινείστε με μεγάλη ταχύτητα (π.χ. με αυτοκίνητο ή με τρένο). Σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει ικανοποιητική απόδοση, το κινητό εκπέμπει περισσότερη ακτινοβολία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κάτοχό του.

8 ΣΕ ΠΟΛΥΣΥΧΝΑΣΤΟΥΣ χώρους, προσπαθήστε να βρίσκεστε σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλα πρόσωπα, όταν αυτά μιλούν στο τηλέφωνο, προκειμένου να μη γίνετε παθητικός δέκτης της ακτινοβολίας. Αντίστοιχα, σε Μετρό, λεωφορεία και άλλους χώρους προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, ώστε να μην εκθέτετε σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία όσους βρίσκονται δίπλα σας.

9 ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ
στον ελάχιστο δυνατό βαθμό τη χρήση του κινητού από παιδιά κάτω των 12 ετών. Σε αυτές της ηλικίες, τα όργανα βρίσκονται σε ανάπτυξη και είναι περισσότερο ευαίσθητα στις πιθανές επιδράσεις που προκαλούν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

10 ΚΡΑΤΗΣΤΕ τη συσκευή όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σώμα σας. Η ισχύς του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που δημιουργεί το κινητό μειώνεται 4 φορές, αν αυτό βρίσκεται σε απόσταση 10 εκατοστών από το σώμα και 50 φορές αν απέχει ένα μέτρο. Για τον λόγο αυτό, χρησιμοποιήστε hands free, ακουστικά Βluetooth ή και το μεγάφωνο της συσκευής σε ανοικτή ακρόαση. Αν επιλέξετε το Βluetooth, φροντίστε να μην το κρατάτε δίπλα στο αυτί σας όταν δεν πραγματοποιείτε κλήση.

Πέρα από την ονομαστική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, ο καθημερινός τρόπος χρήσης μπορεί να κάνει τη διαφορά, μειώνοντας ή αυξάνοντας τις συνέπειες για τους κατόχους τους. Στο πλαίσιο αυτό, προκύπτει μια σειρά από ερωτήματα, η απάντηση στα οποία αποτελεί διαβατήριο για πιο υγιή σχέση με το κινητό τηλέφωνο:

Η ανοιχτή ακρόαση είναι
προτέρημα για το κινητό;
Ναι, με την αντίστοιχη λογική που ισχύει και για τα hands free. Με δεδομένο ότι όσο αυξάνεται η απόσταση του χρήστη από το κινητό τηλέφωνο τόσο μειώνεται η ισχύς της ακτινοβολίας, χρησιμοποιώντας την ανοιχτή ακρόαση το σώμα μας δέχεται τη μικρότερη δυνατή ακτινοβολία σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο τρόπο χρήσης του κινητού. Μπορούμε δηλαδή να τοποθετήσουμε τη συσκευή στο τραπέζι, στο γραφείο ή σε όποιο άλλο σημείο θέλουμε, εξασφαλίζοντας απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από το σώμα μας και έτσι να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις στον οργανισμό μας.

Η ομιλία σε κλειστό χώρο είναι πιο επικίνδυνη;
Ναι, γιατί αυξάνει την ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό τηλέφωνο. Ειδικά σε αυτοκίνητα, σε υπόγειους χώρους (π.χ. γκαράζ) αλλά και στο ασανσέρ, προκειμένου να επικοινωνήσει με το δίκτυο, η συσκευή εκπέμπει περισσότερη ακτινοβολία. Το ποσοστό τής επιπλέον ακτινοβολίας εξαρτάται από την ποιότητα του σήματος και του δικτύου γενικότερα, αλλά και από την ίδια τη συσκευή, όμως κατά κανόνα το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο ενισχύεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον οργανισμό.

Το κινητό στην εξοχή είναι πιο ασφαλές;
Όπως προκύπτει από αποτελέσματα ερευνών, όχι, καθώς η ακτινοβολία που εκπέμπει είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις πόλεις. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με έρευνα του Σουηδικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Ιατρικής, η ισχύς που απαιτείται από τα κινητά τηλέφωνα ώστε να παραμείνουν εντός δικτύου στην ύπαιθρο, όπου οι αναμεταδότες είναι λιγότερο πυκνοί, μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε περιοχές όπου οι αναμεταδότες είναι περισσότεροι.

Τι συμβαίνει στο αυτοκίνητο;
Η ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό τηλέφωνο είναι αισθητά μεγαλύτερη όταν η χρήση του γίνεται εντός του αυτοκινήτου. Και αυτό γιατί- με δεδομένο ότι το αυτοκίνητο είναι κλειστός χώρος- η συσκευή αναγκάζεται να εκπέμψει ισχυρότερη ακτινοβολία προκειμένου να επικοινωνήσει με τον σταθμό βάσης. Για όσους χρησιμοποιούν τακτικά το κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια μετακινήσεων με το αυτοκίνητο, μια λύση είναι η χρήση εξωτερικής κεραίας, η οποία κοστίζει, ανάλογα και με τη συσκευή, περίπου 30 ευρώ και τοποθετείται ως εξάρτημα του car kit εξωτερικά του αυτοκινήτου. Επιπλέον, και προκειμένου ο κάτοχος του κινητού να είναι νόμιμος, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απαιτείται η χρήση bluetooth ακουστικού ή συστήματος ανοικτής ακρόασης (car kit). Και στις δύο περιπτώσεις η ακτινοβολία μειώνεται σε σχέση με την απευθείας χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Πόσο βοηθούν οι θήκες και τα αυτοκόλλητα;
Σύμφωνα με τις εταιρείες δικτύων κινητής τηλεφωνίας, αλλά και τις εταιρείες παραγωγής συσκευών, ούτε οι θήκες ούτε τα ειδικά αυτοκόλλητα συνιστώνται ως μέθοδοι μείωσης της ακτινοβολίας. Στον αντίποδα όμως, υπάρχουν εταιρείες που διατείνονται ότι με βάση αποτελέσματα ερευνών η χρήση ειδικών μεμβρανών και άλλων μεθόδων προστασίας μειώνει αισθητά την ακτινοβολία που φτάνει στο σώμα μας.
Οι αρνητές των μεθόδων αυτών υποστηρίζουν ότι η θήκη αναγκάζει το κινητό να εκπέμψει μεγαλύτερη ακτινοβολία για να επικοινωνήσει με τον σταθμό βάσης, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις από τη χρήση του είναι πιο βαριές για τον κάτοχο. Ως προς τα αυτοκόλλητα, σημειώνεται ότι στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα, τα οποία τοποθετείτε πάνω στη συσκευή των κινητών και εκείνα «υπόσχονται» ότι σας προφυλάσσουν από την ακτινοβολία. Σε πολλές περιπτώσεις, τα αυτοκόλλητα εκπέμπουν και ένα μικρό φως, γεγονός που-όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές τους- εγγυάται ότι χρησιμοποιούν την ακτινοβολία, μετατρέποντάς την σε ηλεκτρική ενέργεια, ανάβοντας το φως. Έτσι, όπως διατείνονται, απομακρύνουν την ακτινοβολία από το σώμα μας.
Εντούτοις, μια σειρά από μετρήσεις, τις οποίες επικαλούνται οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας υποστηρίζουν το αντίθετο δηλαδή, ότι με τη χρήση του αυτοκόλλητου το κινητό εκπέμπει με μεγαλύτερη ένταση προκειμένου να ξεπεράσει το εμπόδιο. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι κανένας επίσημος οργανισμός δεν συστήνει τη χρήση των αυτοκόλλητων ως μέσου προστασίας από την ακτινοβολία.

Τι συμβαίνει με τα SΜS;
Όταν το κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιείται για την αποστολή και λήψη γραπτών μηνυμάτων, η ακτινοβολία που εκπέμπει είναι η ίδια με τη χρήση του για ομιλία. Εντούτοις, όταν γράφουμε ή διαβάζουμε μηνύματα, το κινητό βρίσκεται μακριά από το σώμα μας και όχι σε επαφή με το αυτί μας.
Έτσι, λόγω της απόστασης αυτής, στην πραγματικότητα δεχόμαστε μικρότερο ποσοστό ακτινοβολίας.

Το hands free μειώνει την ακτινοβολία;
Ναι, η ακτινοβολία που λαμβάνει ο οργανισμός μας όταν χρησιμοποιούμε συστήματα hands free (ακουστικά τα οποία έχουν και ενσωματωμένο μικρόφωνο) είναι σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με την ίδια τη συσκευή. Και αυτό γιατί με τον τρόπο αυτό το κινητό τηλέφωνο βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση από τον οργανισμό μας, άρα η ένταση από το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που απορροφάται είναι πολύ μικρότερη.
Προσοχή απαιτείται στην περίπτωση ασύρματων, bluetooth hands free. Επειδή και αυτές οι συσκευές εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, συνιστάται η τοποθέτηση στο αυτί και η χρήση τους μόνο κατά τη διάρκεια των κλήσεων, ενώ όλες τις άλλες στιγμές πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τον χρήστη. Σημειώνεται ότι η εμβέλεια της τεχνολογίας bluetooth φτάνει τα 10 μέτρα, άρα ο κάτοχoς αυτών των συσκευών μπορεί να διατηρεί το κινητό τηλέφωνο σε απόσταση ασφαλείας.

Να έχει εσωτερική ή εξωτερική κεραία το κινητό μου;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διαφορές σε σχέση με την ακτινοβολία είναι αμελητέες, αφού και τα δύο είδη κεραίας βρίσκονται πολύ κοντά στο κεφάλι μας και δεχόμαστε έτσι περίπου την ίδια ακτινοβολία.
Ανεξάρτητα πάντως από το αν το κινητό σας έχει εσωτερική ή εξωτερική κεραία, δεν θα πρέπει να την καλύπτετε (π.χ. με τη χρήση προστατευτικών αυτοκόλλητων) την ώρα που μιλάτε, γιατί στην περίπτωση αυτή το κινητό αυξάνει το σήμα για να ξεπεράσει το εμπόδιο. Αν πάλι χρησιμοποιείτε κινητό του οποίου η κεραία βγαίνει από το τηλέφωνο, θα πρέπει να τη σηκώσετε πριν μιλήσετε.

Reportage: Δημήτρης Πεφάνης

TA NEA 12-13/Ιουλίου 2008

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αλφαβητικά

΄Γλώσσα. © 24GR 2013 2015 21 Δεκεμβρίου 2012 24grammata.com Αββάς Αββάς Δωρόθεος Αγαθά Αγάπη Αγγελίες Άγγιγμα Αγία Φιλοθέη αγιασμός Άγιο Πνέυμα Άγιον Όρος Άγιον Όρος η ζωή των μοναχών Αγιον Ορος YouTube Αγιορείτης Άγιος Αυγουστίνος Άγιος Θεός Άγιος Νικόλαος Αγκαλιά Αγλέορας Αγορά Εργασίας Αγόρια Αγχόνη Άγχος Αγώνας Αδυναμία Αθήνα Αισιοδοξία Αιώνιο Ακαδημαϊκός Ακροατήριο Αλβέρτος Αϊνστάιν Αλέκος Σπανίδης Αλεξάνδρα Πασχαλίδου Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Αλήθεια Άλκης Κανίδης Αλλαγή Άλμπερτ Αϊνστάιν Αλόγων Αλχημιστής Αμαρτία Αμερικανός Αμιούν Ανάγνωση Αναδημοσιεύσεις Ανακοινώσεις Ανάκτορο Ανάλυση Ανάπτυξη άνδρας Ανεκδοτα Ανέκδοτα Ανέκδοτο Ανελκυστήρες Ανεργία Ανεργία STOP Άνεργοι Άνθος Άνθος του γιαλού Άνθρωπος Ανταπόκριση αντινομίες... άντρες Ανώνυμος Αξία Αξία Πορεία Αξιοπρέπεια Απαντήσεις Από τις εφημερίδες Αποσπάσματα για τους Έλληνες Απόσταγμα Αποτυχία Απόφαση Αποχή Άραβες Αργά Αργύρης Αρετή αριθμοι Αριστερά Αριστοτέλης Αριστοτέλους Πολιτικά Αρκάς Άρματα Αροστοτέλης Αρρώστια Αρχαία Αρχαία Αίγυπτο Αρχαϊκή Αρχαιότητα Αρχή Αρχηγός Αρχιμ. Γερβάσιος Ραφτόπουλος Αρχισυντάκτη Αυστρία Αυτοκτονία ΑΦΙΕΡΩΜΑ Αφιερωμένο Άχρονον Αψιδωτή Αίθουσα Βασική Αρχή Βασίλη Βασίλη Τσιβιλίκα Βασίλης Παπακωνσταντίνου Βασιλική Βασιλική Χασιώτη Βάσο Βατικανό Βεργκλ Βηθλεέμ βήμα Βήμα Ζωής Βιβλίο Βίκτωρ Ουγκώ Βίκυ Μοσχολιου-You Tube Βίλυ Βλακεία Βόμβα Βούδας Βουλευτές Βουλή Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας Βραζιλία Βράχος Βρέφος Βρυξέλλες Βυζαντινή Γ. Παξιμάδης Γαλεριανό Γάλλο Γάτα γείτονας Γέλιο Γενέθλια Γενικώς Γέννηση Γερμανική Κυβέρνηση Γερμανικό Γερμανό ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΙΣΙΟΥ Γέροντας Γέροντας Παΐσιος Γέροντας Πορφύριος Γερόντισσα Γαβριηλία Γεύματα Delivery Γεωργία Νταγάκη Γεώργιος Ν. Πετρακης Γη Γιαγιά Γιάννα Γιάννη Γιάννης Μιχαηλίδης ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ Γιατί Γιοβάννα Κοντονικολάου Γιορτάσι Γιουνανισταν Γιώργος Αβραμίδης Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου Γκαίτε Γκίντερ Γκρας Γκωτιέ Γλέντι γλώσσα Γλώσσα Βρετανικό Γνώμη Γνώση Γονείς Γουίτμαν Γουλοτ Γουίτμαν Γουόλτ γράμμα Γράμματα γυναίκα γυναίκες Δαδιά Δάκρυ Δανεισμός Δανία ΔΕΗ Δελτίο Τύπου Δεξιά Δημήτρης Παπαϊωάννου ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ Δημοσιογράφος Διαδίκτυο Διαπλοκή Διασκεδαση Διασκέδαση Διασυνδέσεις Διαφθορά Διεθνείς Σχέσεις Διεθνές Δικαστήριο Δίκαιο Δικαιοσύνη Δικαίωμα Διπλή Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δοκίμαστε Δοκιμή δοκιμιογράφο Δόλωμα Δόξα ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ Δοξολογία Δράση Δρόμοι Δροσοσταλίδες Δύναμη Δώρα - Αθήνα Δώρα Σκαρτσή δώρο Εαυτός Έβρο έγγραφα φωτιά Εγκυμοσύνη Εγνατία Έθιμα ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Εθνική Ελλάδος Εθνικό Συμβούλιο Έθνος Εικαστική Ένωση Ειλικρίνεια Είπαν Έκθεση Ζωγραφικής Εκλογες ΕΚΜΕΚ εκπαίδευση Εκπαίδευση. Εκφράσεις Ελάττωμα Ελένη Ανθοπούλου Ελένη Ανθοπούλου Κουτσίδου Έλεος Ελευθερία Ελεύθερος Ελλαδα Ελλάδα Έλληνα παραγωγό Ελληνας Έλληνας Έλληνας ποιητής Έλληνας πολιτικός Ελληνες Έλληνες ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ελληνικά Ελληνικη Ελληνική Ελληνική Γλώσσα Ελληνικη Ιδεα Ελληνική Σκέψη Ελληνική ψυχή Ελληνικής Επανάστασης Ελληνικό Ελληνικό ποτό Ελληνικό τρόφιμο Ελληνιστική Ελληνορθόδοξοι Ελπία Ελπίδα Έμπνευση ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ενέργεια Ενημέρωση Ενοχλητικά Έντομα Εξήγηση Εξουσία Εορτή επαγγελματα Επαγγελματίας ΕΠΕΙΓΟΝ Επι κινητου Επιθυμία Επικούρειοι Επιλογή Επιστήμη Επιτυχία Έργα Εργαζόμενοι Εργαλείο Εργασία ΕΡΓΟ Έρρικα Πρεζεράκου. Ερωτήσεις Ερωτόκριτος Εστιάτορας Εσύ Έτος Ευδαιμονία Ευδοκία Ευημερία Ευκαιρία Ευλογημένα Ευλογία Ευρώπη Ευτυχία Ευχαριστώ Ευχές Ευχή Εφαρμογές Εφευρεση Εφημερίδα Εφιάλτης Έχουν γάψει... ζήλεια ΖΟΡΜΠΑΣ Ζωγράφος Λουκία ΖΩΗ ζωή ζωή των μοναχών Ζωής Ζωντανό Πλανήτη Η αρχαία Αθήνα Ηγετη Ηγέτης ηγέτης Άνθρωπος Ήθη Ήθος Ηλίας Καστανάς Ήρωας Θαλής ο Μιλήσιος Θαύμα Θεατρο Θέατρο Ανετον Θέλημα Θέληση Θέμα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Θεόν Θεός Θεοτόκε Θερμά Θέσεις Θεσσαλονίκη Θετικά Θεωρία της Σχετικότητας Θοδωρής Καραγεωργίου Θυσία Ιάκωβο τον νέον Ιαπωνία Ιδανικό Ιδέα Ιησούς Ιορδάνη ΙόΦ ΙόΦ .17 Ιππόδρομος ΙΣΑΑΚ ΝΕΥΤΩΝΑ Ισαάκ ο Σύρος Ισίδωρος Πόσδαγλης Ισοκράτης. Ιστορία ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ Ιωάννα Ιωάννη Ιωάννης Ιωάννης Γ. Μιχαηλίδης Ιωάννης ό Φίλος Καβγάς Κάδο καθάρισμα Καθαρός Καθήκον Καθημερινή Καινούργιο κατάστημα Καιρό Καιρός Κακός Καλά Καλά Χριστούγεννα Καλά Χριστούγεννα και Ευλογία. Καλή ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ Καλή Καρδιά Καλημέρα Καληνύχτα Καλό Καλό Μήνα Καλός Καμάρα Καπετάνιος Καράβι Καρδιά Καρδιά. καρκίνο Καρπός καταναλωτων κατάσταση ευρώ Κατάστημα για άνδρες Κατερίνα Κατοχικό Δάνειο Κατσαρίδες Κένεθ Μπέιλι Κέρδος Κερί Κέρκυρα Κερκυραϊκής Πινακοθήκης Κεφάλαιο Κινούμενα σκίτσα Κλασική Κλέφτης Κοινωνία Κοινωνικά κομβέω Κόμματα κομπασμός Κορίτσια Κορνήλιο Καστοριάδη Κόσμος Κουβέντα Κουζίνα Κουνούπια Κράτηση Κραυγαετός Κρεατομηχανή Κρίνος Κρίση Κριτική Κρομμύδας Κρώφορντ Τζοαν Κύνδινος Κυνικοί κύριος Κωνσταντίνος Πυλάβιος Κωνσταντίνος Σμιξιώτης Λάθη Λάθος Λαμπτήρες ενέργειας Λαός Λειψοί Λέξη Λεοπάρντι Τζ Λεφτά Λιάνα Κανέλλη Λίβανο Λιχτενστάιν Λόγιοι Λογισμοί Λόγος Λούκα Κατσέλη Λουλούδια Λύσεις Μαθήμα Μάθημα Μαλδίβες Μαμά μαμά Αγγελική Μάνα Μανώλης Γλέζος Μανώλης Δουκίδης Μανώλης Μητσιάς Μαραθωνίος της Βοστώνης Μαρινέλα μαρμάγκα Μασκότ Μαυρόγυπα Μαχητές με ενα κλικ... με ήθος και αξίες. Ελλάδα Μέγα Αλέξανδρο Μέγας Βασίλειος Μέγας Φώτιος Μέλισσα Μέλλον Μελπομένη Παπαδημητρίου Μέρα Μεράκι Μεσαίωνα Μέτρο μετρώ Μητέρα Μητέρα Τερέζα Μισθός Μιχαλούς Μνημόσυνο Μον. Ζωσιμά Μονακό Μοναξιά Μόνο για κυρίες Μόντης Κ. μουσικη Μουσική μουσικολόγο Μουσικός Μοχάμεντ Άλι Μπέμπελη Μπρελόκ Μυαλό Μύγες Μυκήνες Μυστήριο ΜichailidisGeo Ναουρού Νέα Έκδοση Νέα Υόρκη Νείλος Νεολαία Νεοπλατωνικοί Νέος Νησιά Μάρσαλ Νήσος Νι Νικόλαος Νικόλαος Νημάς Νικολέτα Νίκος Νίκος Γεωργαντζάς Νίκος Ζωιόπουλος ΝΚatharos Νόαμ Τσόμσκι Νόμισμα Νοοτροπία Νοσοκόμα Νούλα Ξανθή Ζερβού Ξανθής Ζερβού Ξεγνοιασιά ξεσκόνισμα Ξημέρωμα Ο Λόγος Οδυσσέα Ελύτη Οδυσσέας Ελύτης Οι φίλες της Αφροδίτης Οι φίλοι του Ιωάννη Οικογένεια Οικονομία οικονομική κρίση Οκτάγωνο Ολοταχώς Όμορφη Ομορφος Όνειρα Όνειρο Όνομα Όπλο Ὀρέστης Πυλαρινός Ορθός Όσ. Άνθιμος Οσίων Νέων Ασκητών Ουίνστον Τσώρτσιλ Ουράνια Ουρανός Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η Πάθος Παιδεία Παιδιά Παΐσιον τον νέον Παΐσιος Αγιορείτης Παναγία Παναγιώτης Μπουγιούρης Πανεπιστημίο Κρήτης Παντελής παντοτινά παντοτινά. Υγεία Παπανδρεου Πάπια Παρακλητική Προσευχή. Παραμύθι Παράπονο παρέα Παρελθόν Παρκινγκ Παρόν ΠΑΣΟΚ Πάσχα Πάσχου Μανδραβέλη Πατέρας Πατρίδα Πατρίτσια Αδαμοπούλου Πατριώτης Πατριωτική Οικονομική Πολιτική Πέπλο Περιηγήσεις Περιοδικό Πηνελόπη Αναστασοπούλου Πίστη Πιστωτική κάρτα Πλάτων Πληροφορία Πληρωμή Πλούσια Πλούσιος Πλούταρχος Πλούτος πλύστρα ποιηση Ποίηση ποιητή Ποιητής ποιήτρια Πόλεμο Πόλεμος Πολίτες Πολιτική Πολιτισμός Πολλά Ποντιακή Γενοκτονία Ποντιακό τραγούδι Πόντιο Πορεία Πορφύριο τον νέον Πρατήρια βενζίνης Πρόβλημα Προβλήματα Πρόγονος Πρόδρομε Προσευχή Πρόσω Πρόσωπα Πρωταθλητές πρωταθλήτρια Πρωτοχρονια Πτωχεία Πυλώνες Πυξίδα ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ Ρένα Βλαχοπούλου Ροτόντα Σάκης Ραπτόπουλος Σαν Μαρίνο Σελήνη Σεπτέμβριος Σερνερ Βάλτερ Σεϋχέλλες Σημαία Σημαντικοί Έλληνες Σίγμα Σίγουρα Σίμων Αρβανίτης Σκέπη Σκεπτικιστές Σκέψη Σκοτάδι Σκύλο Σούπερ μάρκετ κ.λ.π Σοφά λόγια Σοφία Σπήλαιο Σπίτι Σπόρος Σταμάτης Σπανουδάκης Στάση Στέλιος Κυριακίδης Στελλα Παπαδημητριου Στέργιος Γιάννος Στέργιος Πυρίντσος Στον Κόσμο Στοχαστής Στωϊκοί συγγενής Συγγραφέα Συγγραφέας Σύζυγος Σύμβολο συμβουλες Συμεών Συνδετήρες Συνδικαλιστές Συνείδηση Συνεντεύξεις... Συνταγή Σύντοφος Σύντροφος ΣΥΡΤΑΚΙ σφουγγάρισμα Σχέσεις Σωκράτης Σωτήρα Σωφρόνιος Σαχάρωφ Τάιγκερ Φ Τάκη Χρυσικάκο Ταξιδεύστε το Ταξίδι Ταπείνωση Τάσου Αγγελίδη Γκέντζου Τέχνη Τζόνι Κέλι Τι είναι αυτό; τιμη του SAR Τίμιος ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ''Ν'' ΚΑΙ Η ΚΑΤΆΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Το Τέλος Το Χαμόγελο του Παιδιού Τουβαλού Τουχόλσκι Κουρτ Τόφαλος Τραγούδι Τρελοκαμπέρω Τρόπος Τύχη είναι Υγεια Υγεία υγιεινά Υδριαδα Υπόληψη υπολογίζω Υπομονή Υποστήριξη Υπουργείο Οικονομικών Υποχρέωση Φάρμακο Φάτνη Φερόες Φήμες Φθινόπωρο Φθόνος Φιλέλληνας Φιλενάδες φίλες Φιλία Φίλοι φίλος Φόρος Φουκαράς Φράσεις Φρειδερίκος Νίτσε Φρόνιμος Φτωχός Φύση Φυσικη Ζωη Φως Φώς φώτα Φώτη φωτισμός Φωτογραφία Φωτούλα Χαλίλ Γκιμπράν Χαμογελάστε Χαμόγελο Χαμόγελο; χαρα χαρά Χαρά Θεού Χαρά. Χάρης Μιχαηλίδης Χαρίκλεια Μινώτου Χάρισμα Χάρος ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ Χειρουργική Χρέος Χρήμα Χρήματα Χρήσιμο Χρήστος Λιόνης Χριστέ Χριστιανοί Χριστός Χριστούγεννα Χριστουγεννιάτικα Δώρα Χρόνια Χρόνια Πολλά Χρόνο Χρόνος χρόνος ζωής Χρυσός Χυλόπιτα Χώρα χώρο Χώρος Ψέματα Ψεύτης Ψήφος Ψυχή Ψυχολόγος Ψώνια Ώρα ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ A. Bonett Aρχάριος Adolph Ηitler Albert Zursen amisFreunde Anne-Marie Delrieu Antirio aposerres.gr Argiroudi Villy ariscretegreece Armand Amar autotriti.gr AvloFaye Bιολογική ασπιρίνη Banco Sabadell beautiful. bluetooth Bridge Bungalow White By Margios by SkoulosStel Cafe Leone Cambridge carepluscare.com Céline Dion Charlie Williams Chinese chinese girl CINE VIDEO CNN compaso computer configuration from friends messages DimiMantes dinfo.gr display productions Dramamini Editorial Edward Gibbon efylakas.com ellines.com emotion en.wikipedia.org enoriaAZ eucostmail.com Euro situation Facebook Feel for yourself Follow instructions Franklin D Roosevelt friends Fun YouTube Future Gallenica Geographic George Gouvalias George Gravaris go on Goethe Gorsky Gracias Grecia Greece Greece Island of Crete green-e.gr GuiGui Zheng Harry Belafonte heart iefimerida.gr Info-at Internet iomich-aberta.blogspot.com Irena Sendler Jean Richepin Johann Wolfgang von John Lennon Karafoulidis Thodoros l'Òpera y la Coral Belles Arts La légende des sciences Lächeln Life Like link on web lists.wwf.gr love Made In mail PanTsi mailed by FayAvl mailed by ArslAchi mailed by DPapak mailed by FayAvl mailed by FotisP mailed by GeoMic mailed by GioTsa mailed by GriChr mailed by IppGat mailed by KatPel mailed by KostKot mailed by KyrIoa mailed by LazMic mailed by MosKan mailed by NiKath mailed by NiSto mailed by OurIos mailed by PanTsir mailed by PavGab mailed by PerBou mailed by ThePro mailed by VarsVas mailed by VasRig mailed by VitsVas mailled by ApoGeo mailled by avlofaye mailled e-grivas mailled ShiafGeo Mamacita On Fire Mario de Andrade Marios Ani Fran Mary Shelley Matilde Pérez Maurice Schumann message of photographs message on video metafysiko.gr Michael Untergüggenberger mind mkanakaris monadiko.net Moutsatsou music on miavradia.com Mykines NASA National National Geographic Neil Armstrong New York Times news.gr.msn.com news.in.gr news.kathimerini.gr Niki Lyberis noiazomai.net Oδυσσέας Ελύτης Ode to Lost Joy OikonomouGeo olympia.gr opportunitie ORIGINAL Oscar Wilde our artists our videos OurailidisIos Parler à mon père people Peter Drucker Photos pictures Pigizois.net planetdan.net Plant portal.kathimerini.gr Protagon Newsletter PTsir qprosopa.com Quiz Reichstag REPLAYCE replayce.gr Rio Rio Antirio Bridge in Greece Rita Hayworth Robert Kennedy ROGER CROOCK s.skoulos saferinternet.gr Saint Kitts n' Nevis Samuel Beckett Sanctuary Asia Sculpture See for yourself Shopping Silvio Gesell Sissy Prodromidou Smile Souriez Steve Jobs STUDIO SKLAVIS Sueddeutsche Zeitung syngrafo.blogspot.com Tραπεζικές συναλλαγές μέσω Ίντερνετ thermopilai.org Thessaloniki Travel TsantGi TsirogianisP U.K Video από το YouTube video music videoman.gr videos Vintage bar vivartia.com Vivek Chauhan W. Thompson we paint Wi-Fi Wonderful Photo's - Smokie Wörgl world World Base Race 2012 wow.gr wowgroup WWF Ελλάς WWF Greece www.agiazoni.gr www.enet.gr www.kerdos.gr www.nektarios.gr Xαλίλ Γκιμπράν XMylon YouTube YouTube μουσική

Ενημέρωση και Προβολή

Ενημέρωση και Προβολή
Ενημέρωση και Προβολή στο Διαδίκτυο